Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Mosselen op z’n vrijdags

Mosselen op z’n vrijdags

woensdag 20 juli 2005, door wim

Dit is een vrijdagrecept, een gerecht dat dus klaargemaakt werd omdat men die dag van de kerk geen vlees mocht eten. Het was dan ook een schotel voor de rijkere bourgeoisie en maar een klein deel van de vrijdagmaaltijd die vaak uit 15 of meer schotels bestond...

Ingrediënten


- 3 kg verse mosselen
- 2 soeplepels olijfolie
- 1 citroen
- 2 grote uien
- 2 kleine preien
- 50 g gemalen amandelen
- 2 koffielepels verse gember
- 1/2 koffielepel saffraan
- 6 kruidnagels
- 150 ml witte wijn
- 450 mL melk
- 1-2 soeplepels witte wijnazijn
- zwarte peper en zout naar smaak
- eventueel 150 ml room voor de mosselsoep


Voorbereiding

Maak de mosselen schoon en gooi open exemplaren weg. Maak de uien schoon. Hak eentje fijn en snij een in grote ringen. Snij de citroen in schijfjes. Maak de preitjes schoon en snij ze in kleine ringen. Schil de gember en hak hem zo fijn mogelijk.


Bereiding

Doe in een grote pot een scheutje olie en gooi de schijfjes ui erin. Stoof een vijftal minuten, voeg dan 150 ml kokend water en de witte wijn toe. Doe de citroenschijfjes in de pot. Breng aan de kook en doe de mosselen erin. Kook ze gaar in 5 to 10 minuten. Vergeet niet ze tijdens het koken af en toe op te schudden.

Haal de mosselen uit de schelp en hou ze warm. Zeef het kookvocht.

Stoof ondertussen in een andere pot in de olie de gehakte ui en gember met de jonge preitjes en de amandelen. Blus met de witte wijazijn. Kruid met saffraan, peper en zout. Voeg de mosselen toe en eventueel een scheutje van het kooknat van de mosselen.

Serveer de gezeefde mosselsoep met een scheutje room apart in grote kommen en de mosselen op een bord met bruin brood en boter.

Dit artikel beantwoorden