Homepagina > Ingrediënten > Vetstoffen > Olie > Mosterdolie

Mosterdolie

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Mosterdolie wordt geperst uit mosterdzaadjes, die tot 30% olie bevatten, maar smaakt niet naar mosterd, eerder wat nootachtig. Geschikt voor bakken, maar zeldzaam in de handel. In Indië en vooral Pakistan wordt ze vaak voor bakken gebruikt. Zeer neutraal van smaak, maar niet voor veelvuldig en langdurig gebruik, want ze kan de darmen irriteren doordat ze allylisothiocyanaat bevat. Nochtans is geraffineerde mosterdolie bevorderend voor de spijsvertering volgens de meeste literatuur.

Er is ook een (ongeraffineerde) versie voor uitwendig gebruik, die wel eens in haarverzorgingsprodukten voor de Afrikaanse markt of massage-olie voorkomt. Die mag je ze zeker zo niet gebruiken in de keuken! Maar ook als haar- of huidverzorgingsprodukt moet je weten wat je doet, want deze olie verbrandt de huid na langdurig contact.

Ook de pure isothiocyanaten uit mosterdolie worden onder de benaming mosterdolie verkocht. Deze "olie" is natuurlijk ook niet geschikt om te gebruiken in de keuken. In de praktijk is het hierdoor vaak onmogelijk om uit te maken met welke olie je te maken hebt en vermijd je mosterdolie beter helemaal tenzij duidelijk vermeld is dat ze geschikt is voor voeding op de verpakking. Mosterdolie is ook af te raden voor zwangere vrouwen en kinderen onder de vijf.

Ook uien, look, sjalot, prei, koolrabi, waterkers, tuinkers, mierikswortel, radijs, rammenas en kool bevatten mosterdolie, zij het in veel geringere mate dan mosterdzaadjes.

Dit artikel beantwoorden