Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Nashi peer, Aziatische peer, Japanse peer [Pyrus pyrifolia]

Nashi peer, Aziatische peer, Japanse peer [Pyrus pyrifolia]

dinsdag 4 augustus 2015, door wim

De Aziatische peer komt voor in China, Taiwan, Japan, en Korea. De commerciële teelt is tamelijk recent. Pas sinds 25 jaar wordt deze vrucht op grote schaal gekweekt. Ze worden ook buiten Azië gekweekt, bv. in Australia, Nieuw Zealand, Californië en Cyprus. En zelfs hier zijn er al wat biologische fruitkwekers die nashi aanbieden.

Vooral de culitvars P. × bretschneideri en P. ussuriensis leveren de typische Japanse "Nashi" peer. Een nashi ziet er helemaal niet uit als een peer, maar als een appel. Het vruchtvlees is ook veel steviger dan we van peren gewend zijn. Net als gewone peren, bevatten ze ook heel veel sap. Ze zijn op hun best geschild, want de pel kan nogal droog en een beetje karton achtig overkomen.

Van Nashi peren wordt wel eens jam gemaakt, ze worden ook als zoetmaker in hartige sauzen en stoofpotjes gebruikt, maar ze worden vooral rauw gegeten. Er wordt geen taart of ander gebak mee gemaakt omdat het, net als onze peren, zeer sappige vruchten zijn. En dat sap bevat bijzondere componenten, want het zou katers voorkomen, mits gegeten of gedronken voor je de alcohol consumeert. Dat werd in Korea wetenschappelijk vastgesteld. Men vermoedt er ook dat de afbraak van alcohol versneld wordt. Science Direct archief van de studie.

De vrucht bevat veel vitamine C , kalium, calcium en fosfor.

Nashi

Andere namen:

Asian pear, Chinese pear, Korean pear, Japanese pear, Japanese Apple Pear, Taiwan pear, sand pear (Engels), pomme-poire, poire asiatique, poire japonaise, poire cristal, poire des sables (Frans), Nashi-Birne (Duits), pera nashi, pera japonesa, pera coreana, pera de Taiwán, pera de arena, pera manzana, pera oriental (Spaans).

Dit artikel beantwoorden