Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Nasi Goreng

Nasi Goreng

vrijdag 22 juli 2005, door wim

Ingrediënten


- zwarte peper en zout naar smaak
- 2 eetlepels olie
- 1 grote ui
- 2 grote tenen look
- 1 duim verse gember
- 4 groene of 2 zwarte kardemoms
- 1/2 koffielepeltje kurkuma
- 1 koffielepeltje sambal oelek
- 1 koffielepeltje trassi
- 8 grote garnalen
- 150 g gekookte ham
- 100 g kip
- 100 g chinese kool
- 2 koffielepeltjes citroensap
- 1 koffielepeltje ketjap manis
- 1 blikje (125 ml) kokosmelk
- 250 g langkorrelige rijst
- 2 eieren


Voorbereiding

Kook de rijst en laat afkoelen. Hak de ui, look en gember fijn. Snij de kool fijn, de ham in dobbelsteentjes en de restjes kip in stukjes. Verbrijzel de kardemom in een mortier, samen met de sambal, de trassi en het citroensap. Voeg de olie, zout, peper, de ui, de look en de gember toe en wrijf zo fijn mogelijk. De ui mag er laatst bij en die hoeft niet helemaal fijn gewreven te worden. Klop de eieren en bak er een dunne omelet van met veel peper, zout en een beetje sambal. Snij de omelet in smalle reepjes.


Bereiding

Verhit de wok of een andere pan met dikke bodem en doe er een scheutje olie in. Bak hierin het kruidenmengsel aan gedurende een minuut of twee-drie.

Doe de ham en de garnalen erbij. Blijf roeren en laat dit een paar minuten bakken. Voeg dan de kool toe. Laat nog een minuut of twee bakken en voeg dan het citroensap, de ketjap en de kokosmelk toe. Draai het vuur kleiner en laat dit nog een paar minuten pruttelen.

Voeg dan onder voortdurend roeren de rijst beetje per beetje toe. Eens al de rijst toegevoegd, nog een minuutje doorwarmen en serveren, gegarnierd met strips omelet. De vloeistof zou dan volledig door de rijst geabsorbeerd moeten zijn.

Je kan er eventueel wat atjar tjampoer bij serveren. Atjar kan je zelf maken, maar is ook te koop in glazen potjes, bij de Aziatische speciaalzaak en zelfs in de betere supermarkt.

Dit artikel beantwoorden