Homepagina > Het doel van Objectief.be > Blog > Nieuwe regels voedingsadditieven

Nieuwe regels voedingsadditieven

vrijdag 16 december 2011, door wim

Er zijn 2 nieuwe lijsten van voedingsadditieven goedgekeurd door de EU. Behalve de lijst van voedselingrediënten (met daarop ook stevia) heeft de Europese Commissie ook de lijst met additieven voor voeding goedgekeurd.

Deze twee lijsten met additieven voor voeding zijn terug te vinden in deze online databank: Food Aditives (Engelstalig).

Additieven in voeding

De eerste lijst is bedoeld om makkelijk terug te vinden welke additieven zijn toegelaten en in welke producten ze mogen gebruikt worden. Ze worden voortaan opgenomen volgens de categorie levensmiddelen waaraan zij mogen worden toegevoegd.

In sommige producten zijn gelukkig maar een beperkt aantal additieven toegestaan. En in producten als niet-gearomatiseerde yoghurt, boter, compote, deegwaren, gewoon brood, honing, water en vruchtensap zijn zelfs helemaal geen additieven toegestaan.

Deze verordening gaat in juni 2013 in werking komen.

Additieven in voedselingrediënten

De tweede lijst heeft betrekking op additieven in ingrediënten, zoals enzymen, oplosmiddelen en aroma’s. Deze verordening wordt van kracht op de twintigste dag volgend op de bekendmaking in het publicatieblad van de EU. Dit is 2 december 2011

De lijst van additieven die kunnen worden toegevoegd aan andere additieven, enzymen, aroma’s en voedingsstoffen zorgt er hopelijk voor dat de blootstelling aan additieven kan verminderen.

Op ’t eerste zicht lijkt dit veel beter voor de consument. Bedenkelijk is wel dat een aantal middelen, zoals imazalil, E231 orthofenylfenol en E233 thiobendazol, bv. nu geen voedingsadditieven meer zijn, maar gewas bestrijdingsmiddelen.

Met deze producten, die vooral gebruikt worden om citrusvruchten tegen schimmel te beschermen, maar die ook op kaaskorsten gebruikt worden, waren veelvuldig problemen. De laatste jaren werden herhaaldelijk te grote residu’s gemeten. Niet zo’n probleem, tenzij je de schil verwerkt in je gerechten.

Door de nieuwe regeling onstnappen deze stoffen aan de controle van het FAVV en vallen onder het ministerie van landbouw. En vermits er geen citrusvruchten gekweekt worden in België is deze controle hier onbestaande. Eigenlijk wordt de macht van het FAVV voortdurend uitgehold tvv de commercie.

Zo mag je ook al varkenvlees in américain draaien, zolang je er maar een fantasie naam voor verzint. "Préparé du chef", bv. En ook hier weer is de controle van het FAVV naar het ministerie van economische zaken verplaatst. Een ministerie dat niet echt bekend staat om veelvuldige of strenge controles.

Online bekijken : Additieven databank van de EU

Dit artikel beantwoorden