Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Bladgroenten > Nieuwzeelandse spinazie, zeesla, vierhoekmoes, doorlevende spinazie (...)

Nieuwzeelandse spinazie, zeesla, vierhoekmoes, doorlevende spinazie [Tetragonia tetragonoides]

woensdag 8 augustus 2012, door wim

Tetragonia tetragonoides (syn. T. expansa) hoort bij de Aizoaceae (ijskruidfamilie). Hij komt voor in Nieuw Zeeland, Australië, Japan, Chili en Argentinië. Hij wordt er niet alleen als bladgroente gegeten, maar ook als kruid gebruikt.

De naam "zeesla" komt doordat deze plant ook goed groeit op zoute grond. En natuurlijk komt dat in de smaak door. Hij werd al rond 1770 naar Europa gebracht door Captain Cook.

Tetragonia tetragonoides {JPEG}

Het is een laag blijvende plant die de voorkeur geeft aan een vochtige omgeving. De dikke frisgroene bladeren worden zo’n 3–15 cm lang. De gele bloemen zijn eerder onopvallend en de zaadpeulen zijn gehoornd. Net als gewone spinazie en zurkel bevat deze plant vrij veel oxaalzuur, wat naast een zilte een beetje zurige smaak geeft. Het is dan ook aan te raden deze groente eerst een minuutje te blancheren en dan met koud water te spoelen. Hij zou door import en teelt onder glas bijna het ganse jaar door te vinden zijn in de groothandel.

Tetragonia tetragonoides bloem {JPEG}

Andere namen: FR: Tétragone cornue, NO: Bladtetragonia , PT: Espinafre da-Madeira, EN: Warrigal Greens, Botany Bay Spinach, Tetragon, Cook’s Cabbage, Kokihi (Māori).

Dit artikel beantwoorden