Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen > Nootmuskaat [Myristica fragrans]

Nootmuskaat [Myristica fragrans]

donderdag 29 april 2004, door wim

Dit is de pit van een perizkachtige vrucht waarvan foelie de leerachtige zaadhuls is. Het is dus niet echt een noot, ondanks de naam. Muskaatnoot is al bekend sinds de oudheid. Reeds in de zevende eeuw werd nootmuskaat in handelskronieken vermeld. Toen werd de boom vrijwel alleen op het eiland Banda gevonden. Eeuwenlang heeft men geprobeerd het aanplanten van de boom op andere plaatsen tegen te gaan. Het schijnt dat men hiertoe de noten kalkte, want dat zou de noot onvruchtbaar maken. Of dat verhaal klopt, weet ik niet. Volgens andere bronnen zou het kalken eerder het Notenboorkevertje moeten tegengaan. Het kalken gebeurt door de noten in een dikke brij van ongebluste kalk onder te dompelen en vervolgens te laten drogen.

Muskaatnoot

Goede noten zijn ongekalkt, steenhard en geurig vers. Nootmuskaat verliest nl. snel zijn aroma en je hoort het dus altijd vers te raspen en ook niet mee te laten koken. Als je één specerij ongemalen hoort te kopen, is het wel muskaatnoot. Minder goede, gebroken en door ongedierte of schimmels aangetaste noten worden ook verkocht, voor het extraheren van de olie. Onscrupuleuze handelaren verkopen deze soms ook gemalen. Vermits er echter door schimmels geproduceerde aflatoxines kunnen in voorkomen, is dit ronduit gevaarlijk!

Nootmuskaat is gewennend. Je wil er altijd maar meer en meer van gebruiken omdat je went aan de smaak. Muskaatnoot bevat echter ook het zwak giftige en zwak hallucinogene myristicine, dat ook in shiso zit. Grote doses (meer dan een noot in één keer) geven soms aanleiding tot onplezierige verschijnselen, veroorzaakt door andere stoffen die in nootmuskaat zitten. Dit kan gaan van misselijkheid tot een soort hyperallergische reactie op kleine doses later. De hallucinogene phenylpropanoiden zelf zijn hepatotoxines en tasten de lever aan bij overdreven gebruik. Nootmuskaat is dus niet gezond. Mensen met galstenen of leverproblemen eten bv. beter geen nootmuskaat. Gebruik het daarom alleen in die gerechten waar het traditioneel thuishoort, bv. aardappelpuree en béchamelsaus en dan zeker niet dagelijks.

Ondanks het traditioneel zeer verbreide gebruik van nootmuskaat in Vlaanderen, ben je toch best er niet te vaak gebruik van te maken, want het is niet gezond.

Dit artikel beantwoorden