Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Knollen > Oca, chioca, kumara, Nieuw-Zeelandse yam, klaverzuringknol [Oxalis (...)

Oca, chioca, kumara, Nieuw-Zeelandse yam, klaverzuringknol [Oxalis tuberosa]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Deze eenjarige rode wortel komt uit Zuid-Amerika. Het is een kruipende plant die wortelende uitlopers vormt. Hij heeft gele bloemen met vijf bloemblaadjes. Ze bloeien slechts één dag en vormen hier geen zaadjes. Kan makkelijk verward worden met bataat en echte yam, maar is een stuk kleiner, ongeveer als een gewoon worteltje, maar veel stomper en onregelmatiger. De wortels zijn wit, crèmekleurig of oranjerood.

Roze, paarse en witte oca {JPEG}

Je maakt ze klaar zoals aardappelen. Oca wordt soms verwerkt in salades, maar ook gekookt zijn ze lekker. Inleggen in zoetzuur of frituren kan ook. In Zuid-Amerika wordt oca in stamppotten en soepen gebruikt.

De jonge bladeren kan je zoals zurkel gebruiken in sauzen of stoven. De bladeren bevatten ook oxaalzuur, net als zurkel en zijn daarom af te raden voor mensen met een nierkwaal. De bladeren en de jonge stengels kunnen worden gekookt of rauw aan salades worden toegevoegd.

Deze knolletjes hebben een aparte ‘fruitgroente smaak’. Ze zijn knapperig en kunnen zowel zoet als bitter zijn. De bittere smaak komt voor als er een teveel aan oxaalzuur is. Dit verdwijnt weliswaar door koken maar het kookvocht moet weggegooid worden.

Synoniem: Oxalis crenata

Andere namen
Oca du Perou (Frans), Ibia (Spaans).

3 Berichten

Dit artikel beantwoorden