Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Bladgroenten > Oesterblad, Blauwe zeelelie [Mertensia maritima]

Oesterblad, Blauwe zeelelie [Mertensia maritima]

maandag 11 maart 2013, door wim

Mertensia maritima is een plant van het noordelijk halfrond van de boragie familie. Deze plant wordt in ’t wild maximaal zo’n halve meter hoog, maar de scheuten die in de handel zijn, zijn jonge planten van maximaal 20 cm. Oesterblad groeit in van nature in een zoute omgeving maar is ook populair als bodem bedekker in de rotstuin.

De prachtige eetbare bloesems zijn jong eerst roodachtig, later lichtblauw. Het blauwe blad is knapperig, sappig en zacht en smaakt naar oesters.

In Schotland, IJsland en Groenland wordt deze plant al eeuwen gegeten. Meestal wordt het blad rauw geserveerd, als garnituur, maar je kunt het ook kort stomen, zodat de smaak en de structuur behouden blijven. De wortel wordt door de Groenlandse Inuit gegeten. Je kan de wortel koken of wokken. De bladeren of soms hele jonge planten worden ook ingelegd op azijn.

Oesterblad {JPEG}

Fijngehakte blaadjes in boter maken een vegetarische oesterboter.

Andere namen:

oysterleaf, oysterplant, sea lungwort, sea bluebells (Engels), Mertensie maritime, pulmonaire de Virginie, sanguine de mer (Frans), Silenensla (Duits).

Dit artikel beantwoorden