Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Vergeten kruiden > Olibanum, wierookboom [Boswellia spp]

Olibanum, wierookboom [Boswellia spp]

woensdag 11 oktober 2006, door wim

Naast Boswellia sacra wordt B. carteri of B. thurifera als wetenschappelijke naam gebruikt. De boom hoort tot de Burseraceae of mirre familie. In ’t Arabisch heet deze boom Luban. Door middel van stoomextractie wordt er een etherische olie (Oil of Lebanon) uit de bast gewonnen. Ongebrand is de geur van de hars flauw en een beetje zoetig, honingachtig. Gebrand ruikt het naar wierook, waar het een essentieel bestanddeel van is. De olie is veel verfijnder, maar ook veel duurder.

Boswellia bomen in hun natuurlijk habitat

Het is het gekristalliseerde sap, eigenlijk een hars of gom, uitgescheiden door de wierookboom dat je in Arabische landen in de handel vindt. Er zijn vijf kleuren: wit, bleek citroengeel, bleek amberkleurig, bleekgroen en amberkleurig. Hoe donkerder, hoe later in ’t jaar dat de hars geoogst is. Vroeger was het even kostbaar als mirre en het is nog steeds vrij prijzig.

Olibanum hars

Je kan de hars ook kauwen want het heeft een aangename smaak en helpt de adem te verfrissen. Het zou ook helpen tegen misselijkheid. Je kan er eventueel ook thee van zetten of het gebruiken in thee mengelingen. Net als mirre en wierook, kan je het ook verbranden om een lekkere geur in de kamer te verspreiden.

Medicinaal werd deze boom vroeger gebruikt bij de behandeling van tumoren, zweren, tegen braakneigingen, disenterie en koorts. Het zou ontstekingswerend, kiemdodend en bloedstelpend werken. Ook op de ademheling zou het een kalmerend effect uitoefenen.

In onze keuken is het ingrediënt helemaal onbekend, maar in de keuken van het nabije oosten en Indië wordt het wel eens toegevoegd om een speciaal aroma te geven aan dranken, kruidenmengsels en rijstgerechten. In kruidenmengsels kom je het tegen in combinatie met kaneel, steranijs, kruidnagel, nootmuskaat en vooral, honing. De honing lijkt me essentieel om het bittere te compenseren. Zo’n mengsel vind je meer dan eens terug als afrodisiacum.

Dit artikel beantwoorden