Homepagina > Je bent wat je eet > Natuurlijke voedingscomponenten > Omega-3 vetten

Omega-3 vetten

donderdag 22 december 2005, door wim

Omega-3 vetzuren zijn essentiële onverzadigde vetzuren, met als belangrijkste alfa-linoleenzuur. Met essentieel wordt aangegeven dat het lichaam alfa-linoleenzuur niet zelf kan aanmaken. Ons lichaam kan wel alfa-linoleenzuur omzetten in 2 andere Omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Die omzetting gebeurt echter zo moeizaam dat we beter ook rechtstreeks voldoende EPA en DHA uit onze voeding kunnen opnemen.

Deze vetten hebben een voorname functie bij de vertering van je voedsel. Ze werken ook nog ontstekingsremmend en cholesterolregelend.

Omega-3 vetten vind je vooral in vette vis, in lijnzaad olie, raapzaad olie en in okkernoten en de olie van okkernoten.

Een verwante groep zijn omega-6 vetten en de minder bekende omega-9 vetten.

Dit artikel beantwoorden