Homepagina > Recepten > Dranken > Oudvlaamse limonade siroop

Oudvlaamse limonade siroop

donderdag 3 november 2011, door wim

Deze siroop is heel makkelijk te maken én bewaart heel goed, ook buiten de koelkast. Het oorspronkelijke recept is van het einde van de achttiende eeuw. Pas toen waren citrus vruchten algemeen genoeg om mensen tot experimenteren aan te zetten.

Een voordeel van deze methode is dat de citrus schil niet gekookt wordt, wat een bittere smaak geeft omdat er naast de gewenste etherische olie ook de bitterstoffen uit gehaald worden. En het gebruik van azijn geeft je nog keuze tussen gewone, neutrale huishoudazijn of een extra smaakje van bv. witte wijnazijn of cider azijn...

Je hebt ook echt biologische vruchten nodig, want andere zijn niet alleen behandeld met thiobendazol of imazalil, maar ook met was. En die was smaakt niet alleen afschuwelijk, hij houdt ook alle olie in de citroen.

Ingrediënten

- 2 sinaasappelen (bio!)
- 6 citroenen (bio!)
- 200 ml vloeibare honing
- 300 ml azijn

Bereiding

Schil de sinaasappelen en de citroenen met een dunschiller. Snij de schil fijn en doe ze in de azijn.

Zet dit een paar dagen tot een paar weken in de koelkast.

Zeef dan de schil eruit, breng de azijn even aan de kook, voeg de honing toe en giet in een schone fles.

Serveren kan op allerlei manieren:

- met sinaasappelsap
- met spuitwater en grenadine
- met appelsap

Hierbij geef je extra suiker los, zodat iedereen kan zoeten naar smaak.

Dit artikel beantwoorden