Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Scheuten > Palmhart

Palmhart

maandag 25 februari 2013, door wim

Palmhart is de zachte kern van een jonge scheut van een palm. Om die te oogsten wordt de scheut afgehakt, ontdaan van de schors en buitenste harde laag en dan wordt de witte kern in plakjes gesneden en ingeblikt. Hoe verder naar binnen en hoe jonger een scheut is, des te zachter en beter zijn de palmharten.

Soorten die hier voor gebruikt worden zijn o.a. kokospalm (Cocos nucifera), Palmito Juçara (Euterpe edulis), pinapalm (Euterpe oleracea), sabal (Sabal spp.) en vooral perzikpalm (Bactris gasipaes). Perzikpalm wordt op redelijk grote schaal aangeplant voor de kweek van scheuten. De beste zouden echter van de Braziliaanse wilde pinapalm komen? Is dit eco snobisme?

Meestal moeten we het hier doen met blik, maar op exotische markten zoals de Antwerpse vogelmarkt of de groentenmarkt aan het zuidstation in Brussel kan je wel eens verse (ontvroren?) vinden.

De meeste palmsoorten overleven het oogsten van één of enkele scheuten. En ervaren plukkers weten dat ze niet moeten overdrijven. Er zijn echter ook soorten die wild verzameld worden die beter zouden vermeden worden omdat de palm afsterft na het oogsten van de scheut, Geonoma edulis, bv.

palmhart

Palmhart wordt gebruikt in slaatjes en stoofschotels. Laat het nooit te lang meestoven of wokken, het hoort zeer knapperig te blijven. Palmhart komt in vele Aziatische en Zuidamerikaanse gerechten terug, maar de grootste importeur van palmhart in blik is Frankrijk. Frankrijk is het enige land in Europa waar palmhart echt populair is.

De grootste producent van palmharten in blik is Ecuador, gevolgd door Costa Rica. Daarnaast worden ze ook commercieel gekweekt in Hawaii. In Florida en Brazilië is de handel erin verdwenen of toch sterk afgenomen omdat daar vooral wild geplukt werd, wat al sinds de jaren ’90 verboden is. En dat is maar best ook, want zowel Euterpe edulis in Brazilië als de koolpalm in Florida zijn met uitsterven bedreigd.

Andere namen:
palm heart, palm cabbage, swamp cabbage (Engels), chonta (Spaans).

Dit artikel beantwoorden