Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Pandan blad [Pandanus amaryllifolius]

Pandan blad [Pandanus amaryllifolius]

woensdag 2 mei 2012, door wim

Pandan is het blad van een tropische schroefpalm, de Pandanus amaryllifolius syn. P. latifolius. Hij is het enige lid van het Pandanus geslacht met aromatische bladeren.

De plant is in het wild uiterst zeldzaam, maar wordt veel gekweekt als smaakmaker voor Aziatische (rijst) gerechten. Enkel de bladeren worden gebruikt en die geven een wat hooi- of zelfs nootachtig aroma. Ze worden meegekookt of eerst geweekt in kokosmelk die dan later aan het gerecht wordt toegevoegd. Vooral in Thailand, Maleisië en Indonesië zijn ze een veelgebruikte kruiderij. De geur lijkt op de geur van Jasmijnrijst, die dan ook wel eens pandan rijst genoemd wordt.

Deze palm bloeit maar uiterst zelden, produceert dan ook nog alleen mannelijke bloemen en wordt commercieel dan ook door middel van stekken vermenigvuldigd. Pandanus odoratissimus L. of Keora, Keya of Ketaki, een verwante soort, levert wel bloemen. Van de mannelijke bloemen wordt keora water (Engels: Kewra water) gemaakt, dat gebruikt wordt om rijstpudding en andere gerechten te aromatiseren. Het is een fruitige versie van rozenwater. Deze soort wordt vrijwel alleen in de Indische provincie Orissa verbouwd. In Bangladesh wordt nog een andere verwant geteeld, Pandanus fascicularis en die heet er ook ketaki.

JPEG

Pandan bladeren moeten eerst een paar dagen verwelken eer ze hun typische geur en smaak krijgen. Die geur en smaak houden ze hooguit een week. Dat is ook de reden waarom meer en meer pandan poeder, gekleurd met groene kleurstof gebruikt wordt. Het poeder is echter minderwaardig vergeleken met "verse" pandan bladeren. Je kan ze hier soms vers vinden in speciaalzaken, maar ook wel in diepvries.

Naast rijst en kip worden er vooral desserts mee gearomatiseerd. En alhoewel nogal wat kookboeken beweren dat rijst groen kleurt als hij gekookt wordt in pandan bladeren, is dat zo goed als zeker te wijten aan het gebruik van het fel gekleurde pandan poeder of extract.

Dit artikel beantwoorden