Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Panir

Panir

zondag 27 juni 2004, door wim

Panir is een Indische kaassoort voor gebruik in de keuken, die je makkelijk en snel zelf kan maken.

Ingrediënten


- 3 liter volle melk
- 3 citroenen voor ongeveer 100 ml citroensap
- kaasdoek


Voorbereiding

Pers de citroenen tot je een kleine 100 ml aan sap hebt.


Bereiding

Breng de 3 liter melk in een roestvaste pan al roerend aan de kook. Net voor ze kookt, het citroensap toevoegen. Van het vuur af even tijd geven om te stremmen.

Dan kan je de gestremde melk door een zeef gieten waar je het kaasdoek ingelegd hebt. Vouw het kaasdoek toe en druk het stremsel goed uit. Plaats er een gewicht van 5 kg op en laat 2 tot 3 uur rusten in de koelkast.

De panir wordt zeer snel vast en kan daarna al makkelijk worden gesneden of zelfs geraspt. In de Indische en Kashmiri keuken wordt deze panir onder andere in aardappelgratins gebruikt.

Dit artikel beantwoorden