Homepagina > Ingrediënten > Pasta > Panko, Japans paneermeel

Panko, Japans paneermeel

maandag 16 januari 2012, door wim

Panko (パン粉)(pan=brood, ko=poeder) is paneermeel, maar dan van Japanse origine. Het heeft net dezelfde toepassing als gewoon paneermeel, maar is iets harder, groter van kruimel en heeft een iets andere smaak. Het geeft een krokantere en luchtigere structuur dan gewoon paneermeel.

De Japanners kennen trouwens pas brood sinds de Portugezen daar landden. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat brood "pan" is in ’t Japans.

Voor de Japanner is panko maar één van de verschillende soorten broodkruim en paneermeel in de keuken, naast de vlokachtige soort die gebruikt wordt om te frituren.

Panko wordt gemaakt van gebakken of gestoomd brood op basis van tarwebloem, suiker, gist en plantaardig vet. Het wordt gebakken door een sterke elektrische stroom door het deeg te jagen. Dat bakt niet alleen het deeg, maar zorgt er ook voor dat dit explodeert tot vlokken of kruimels. Door de stroomsterkte te regelen, kan men de grootte van de vlokken of kruimels regelen.

Ook buiten Japan wordt het gebruik van panko steeds populairder. Je vindt het in Japanse winkels en Aziatische speciaalzaken. En zelfs supermarkten beginnen het te kennen. De groothandel "Makro" heeft het bv. al een tijd in z’n gamma. De Japanse gewoonte indachtig is het wel veel duurder dan gewoon paneermeel.

Dit artikel beantwoorden