Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Noten > Paranoten, paradijsnoten, Brazilnoten [Bertholletia excelsa]

Paranoten, paradijsnoten, Brazilnoten [Bertholletia excelsa]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Paranoot is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal nauw verwante soorten. De paranoot is driehoekig en heeft de vorm van een halve maan. De noot die er binnen in zit is bleek van kleur met een donkerbruin zaadhulsje. Paranoten komen uit een groot gebied langs de Amazone rivier; o.a. uit Brazilië, Peru, Columbië en Ecuador. De naam paranoot komt uit de streek Pará in Brazilië waar de noot "castanha-do-pará" (kastanje uit Pará) genoemd wordt.

De bomen waar de paranoten aan groeien zijn heel hoog, 50 meter is geen uitzondering. De kroon bereikt een spanwijdte van 30 meter. Paranoten zitten met zo’n 12 tot 22 noten opgeslagen in een ovaal ronde of kegelvormige harde huls met een, er in vergroeid, deksel. De circa 15 centimeter grote hulzen met noten wegen rond de 2,5 kilo en er kunnen meer dan 300 hulzen met noten aan een grote boom zitten. Van januari tot juli vallen er rijpe hulzen met noten uit de bomen, die vervolgens verzameld worden. De noten worden uit de hulzen gehaald, gewassen en gedroogd en vervolgens geëxporteerd. De brazil-noot kan niet goed in plantages gekweekt worden, de noten worden alleen van wilde bomen geoogst.

het is ook illegaal de bomen te kappen, maar eens de omringende bomen van het oerwoud weg zijn, sterft de boom ook snel af.

Doordat brazilnoten vrij goede prijzen halen, zorgen de verzamelaars mee voor het instandhouden van het Amazonewoud. Grote mutinationals zien immers geen brood in een boom die niet in palntages kan worden aangeplant.

Ze hebben een volle, romige smaak en consistentie. Ze zijn makkelijk verkrijgbaar. Je kan deze noten zowel voor hartige als in zoete gerechten te gebruiken.

Dit artikel beantwoorden