Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Pasta primavera

Pasta primavera

zondag 22 mei 2005, door wim

Deze pasta is rond 1975 bedacht door een Amerikaanse kok, Sirio Maccioni, eigenaar van het bekende New-Yorkse restaurant "Cirque". Hij was met een aantal collega’s en journalisten per trein onderweg van de VS naar Canada, toen het zijn beurt was om te koken. Het receptje dat hij toen ineendraaide, werd besproken door één van de aanwezige journalisten, die het "De beste pasta ooit" noemde. Doordat meer en meer mensen in het restaurant Cirque er begonnen naar te vragen, was Sirio Maccioni wel verplicht het aan te bieden, zij het dat hij het niet op de kaart zette. Daar had zijn Franse chef dan weer alles mee te maken.

Ingrediënten


- zwarte peper en zout naar smaak
- olijfolie
- 60 g boter
- 25 g pijnboompitten
- 2 grote tomaten
- bosje peterselie
- bosje basilicum
- 1 grote teen look
- 200 g broccoli
- 200 g erwtjes
- 2 kleine courgettes
- 6 asperges
- 250 g champignons
- pasta naar keuze
- 250 ml kippenfond
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
- 500 ml dikke room


Voorbereiding

Maak de groenten schoon en snij ze in hapklare brokjes. Verwijder de zaadjes van de tomaten. Blancheer de broccoli vijf tot tien minuten, de asperges en de erwtjes vijf minuten in de kippenfond. Schep ze uit de fond met een schuimspaan en koel onmiddelijk met koud water om de kleur te bewaren. Dep ze droog met keukenpapier. Hak de peterselie en de look fijn. Snij de courgettes in fijne schijfjes. Verwarm de oven een kwartier voor op 180 graden celsius.


Bereiding

Spreid de pijnboompitten uit op een bakplaat en bak ca. tien minuten in de oven.

Verhit ondertussen twee of drie eetlepels olijfolie in een pan. Voeg de gesneden tomaat toe. Voeg de helft van de peterselie en de look toe. Kruid flink met versgemalen zwarte peper en zout. Laat een vijftal minuten op een zacht vuurtje pruttelen.

Kook de pasta in ruim water met zout. Laat de pasta zeker niet te gaar worden.

In een andere pan bak je ondertussen de in schijfjes gesneden champignons in een paar lepels olijfolie met evenveel boter een minuut of vijf. Kruid met peper en zout, voeg de rest van de peterselie en de look toe. Voeg de courgettes toe en laat die een minuut of twee-drie meepruttelen. Voeg dan de rest van de groenten, de pijnboompitten en de tomaten toe.

Giet de pasta af en laat grondig uitlekken.

Doe de kippenfond in de pan van de tomaten en kook in tot ongeveer de helft. Voeg de room toe en laat goed doorwarmen zonder te laten koken. Werk af met enkele nootjes koude boter. Doe de geraspte kaas in de saus en roer zodat deze niet klontert. Kruid af met peper en zout. Doe de uitgelekte pasta in de roomsaus, meng grondig, verdeel over de borden.

Werk de groenten af met gescheurde basilicumblaadjes die je op ’t allerlaatste toevoegt. Schep op elk bord pasta een paar flinke scheppen groenten, versier met een paar kleine basilicumblaadjes en serveer met lookbrood.

Dit artikel beantwoorden