Homepagina > Ingrediënten > Vlees > Varkensvlees > Pata negra

Pata negra

zaterdag 15 mei 2004, door wim

De Pata negra is een traditionele Spaanse varkenssoort die vooral in de bergstreken gehouden wordt. Deze varkens leven halfwild, deels rond de boerderij, deels in ’t bos. Dat betekent dat ze meestal, zoals wilde varkens, heel wat eikels eten.

Het vet van deze varkens zou qua gezondheid en samenstelling dichter bij olijfolie staan, dan bij varkensvet. De wetenschap ziet in de eikels een mogelijke verklaring. Eikels bevatten immers looizuur en dat zou door de pata negra omgezet worden in meervoudig onverzadigde vetzuren.

Vlees van de pata negra is hier alleen te vinden in Spaanse speciaalzaken in de vorm van gedroogde ham. Af en toe vind je ook wel eens gedroogd kruidenspek. Het is niet goedkoop, maar alleszins betaalbaarder dan de Italiaanse tegenhanger, de Cinta senese.

Dit artikel beantwoorden