Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Peer [Pyrus communis]

Peer [Pyrus communis]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

De peer is ook een zeer bekende inheemse fruitsoort. Er zijn meer dan vijftig soorten en daarbovenop meer dan vijftienhonderd cultuurvarianten. Peer is inheems in West- en Mdden-Europa.

Peer

Wilde peer is niet zo best eetbaar rauw. Je kan er echter wel cider of compote van maken. Je kan van gekweekte peren confituur van maken, maar dat gebeurt heel weinig. De meeste peren worden vers gegeten, naast een klein deel dat in blik verkocht wordt.

Peren zouden koorts verlichten en heel licht laxerend werken.

In Frankrijk maakt men ook "Poire William", een likeur waarvoor de fles over een klein peertje, nog aan de boom, geschoven wordt. Eenmaal de peer rijp en groot is wordt dan de fles met de peer erin afgevuld met de likeur.

Peer bevat veel water (80 %) en weinig caloriën. Ze bevat 5 tot 10 % suikers, 1 % pectine, 3 % cellulose, 0,2 % organische zuren, mineralen (vooral K), 5 tot 20 mg vitamine C per 100 g, provitamine A en vitamine B1 en B2.

Dit artikel beantwoorden