Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Pejibaye , perzikpalm [Bactris gasipaes]

Pejibaye , perzikpalm [Bactris gasipaes]

zondag 10 december 2006, door wim

De vruchten van deze Zuid- en Midden-Amerikaanse palm die voorkomt in Panama, Costa Rica, Trinidad, Colombië, Peru, Brazilië en Suriname werd door de lokale bewoners al duizenden jaren geoogst. Hij wordt tot 30 m hoog en draagt grote trossen rode of gele vruchten die olie bevatten en vijf tot zes cm groot zijn. De schil is leerachtig en dun, het vruchtvlees ietwat droog en melig. De pit is wit en oliehoudend.

Wereldwijd is hij vooral belangrijk voor de productie van palmharten in blik.

De vruchten worden meestal gestoofd en in allerlei gerechten gebruikt. De kooktijd is uren lang en rauw zijn ze niet goed eetbaar. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ze hier niet in de handel zijn. Nochtans zien sommigen er een grote belofte voor alternatieve teelten in.

Pejibaye

Van de scheuten van de perzikpalm worden palmharten geoogst. De daarvoor aangeplante cultivar heeft niet meer de vreselijke doorns van de wilde variant. Vermits het oogsten handwerk is, maakt dat een groot verschil voor de plukkers. Perzikpalm kan wel 50 scheuten per boom produceren. Sommige plantages halen een gemiddelde van 20 geoogste scheuten per boom. Deze worden meestal ingeblikt, maar ook diepvries is te vinden in Aziatische speciaalzaken.

Dit artikel beantwoorden