Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Peterselie [Petroselinum crispum]

Peterselie [Petroselinum crispum]

donderdag 29 april 2004, door wim

Peterselie is hier al bekend sinds de zestiende eeuw. Petroselinum crispum is de gekende, krullende variant. In marokkaanse en turkse winkels vind je echter ook de gladbladige soort, Petroselinum hortense felicinum. Vroeger werd peterselie ook wel Apium petroselinum genoemd.

Platte Peterselie

De fijngehakte blaadjes zijn een onderdeel van fines herbes en de stelen zitten in een bouquet garni. Peterselie past bij heel veel andere kruiden, maar minder bij pikante of sterk gekruide gerechten. Je voegt het ook pas aan ’t eind van de bereiding toe, anders verliest het veel van zijn aroma.

Peterselie bevat veel vitamine C, mineralen (Fe) en caroteen. Het werkt spijsverteringbevorderend en eetlustopwekkend. Het zou ook de lever en de nieren reinigen. Peterseliethee werd vroeger ook veel gebruikt tegen nierstenen.

Doordat Peterselie apiol bevat werkt het echter ook baarmoederstimulerend. Spaarzaam gebruik als keukenkruid bij zwangerschap kan wel, maar gebruik van zaad of wortel moet absoluut vermeden worden.

Dit artikel beantwoorden