Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Granen en zaden > Pijnboompitten [Pinus spp]

Pijnboompitten [Pinus spp]

vrijdag 14 mei 2004, door wim

De meeste pijnboompitten in de handel zijn van de Pinus pinea, maar ook andere soorten geven eetbare zaden:
- P. sylvestris of grove den
- P. sibirica of Siberische den
- P. pinaster of zeeden
- P. koraiensis of Koreaanse den
- Picea abies of valse den

De boom levert pas bruikbare zaden als hij zo’n zeventig jaar oud is. Dat verklaart meteen de redelijk hoge prijs, want er is weinig commerciële teelt. De meeste komen van dennenappels die ingezameld worden en dan in de zon gedroogd.

Grove Den en Dennekegel

De smaak wordt sterker door ze te roosteren en is romig zacht met een harsbijtoontje. In slaatjes, maar bv. ook in vullingen voor vlees, kip of groenten. Pijnboompitten zijn een essentieel onderdeel van pesto.

De zaden van deze den bevatten veel olie (50 tot 60%), eiwitten, suikers, vitamine B en vitamine C, mineralen en hars. Er wordt een olie uit gewonnen die in de micro-technologie zeer gegeerd is.

Van de jonge toppen met naalden van deze den zou je een vitaminedrank kunnen maken, want ze bevatten, naast caroteen en vitamine K tot 250 mg vitamine C per 100 g!

Pijnboompitten bevatten geen gluten. Het is ook geen graansoort, het zijn zaden.

2 Berichten

 • Pijnboompitten [Pinus pinea] Le 26 december 2008 à 18:02, door wim

  Er zijn wat grotere pijnboompitten van een Chinese den in de handel die bij sommige mensen een intense, metaalachtige bittere smaak nalaten die tot 2 weken kan aanslepen. Vooral voor jonge kinderen is dit natuurlijk erg, want die willen dan soms niks meer eten en kunnen dat nooit twee weken uithouden.

  Een oplossing zou kunnen zijn om de zaden te roosteren. De smaak zou veroorzaakt worden door een triglyceride en dat valt uit mekaar bij hitte. Het is mij niet gelukt het soort den te achterhalen. In Nederland is er echter na een aantal klachten door de Dienst Warenkeuring getest en het zou niet ongezond zijn, alleen maar heel vies smaken. Bovendien komt het niet vaak voor.

  Je kan de zaden mogelijk ook herkennen doordat ze groter en ronder zijn dan die van de Europese dennensoorten. In de vakhandel zijn echter zowel grote als kleine Chinese pijnboompitten terug te vinden, dus zeker is dat laatste niet.

  Beantwoord dit bericht

 • Pijnboompitten [Pinus spp] Le 30 september 2013 à 17:01, door Edi

  Een opmerking; Hars van de pijnboom kan samen met olievan de de pitten en pijnboompitmeel tot creme worden gemaakt. Deze geeft een verfrissend opwekkend en ontsmettend resultaat

  Een vraag; bestaat er een recept voor de vitaminedrank van de jongetoppen van de pijnboom?

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden