Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Pikante varkenshaas met vijgen en porto

Pikante varkenshaas met vijgen en porto

zondag 18 november 2007, door wim

Een zoet, warm en stroperig gerecht. Tijdens het eten trekt een warme gloed door je lijf. Voor 2 personen.

Ingrediënten

- een niet te grote varkenshaas
- 1 klein bosje verse salie
- 500 ml porto
- 250 g goed rijpe verse vijgen
- 50 g boter
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- risotto rijst
- 500 ml blanke fond

Voorbereiding

Ontdoe enkele takjes salie van de blaadjes hak de blaadjes zeer fijn. Bewaar enkele mooie blaadjes voor de garniering. Schil de vijgen en prak ze. Hou één of twee mooie vijgen apart voor de garniering.

Maal een ruime hoeveelheid peper en doe dat samen met de salie en wat grof zout in de mortier. Maak fijn tot je bijna een pasta hebt.

Droog het varkenshaasje en snijd in plakken van ongeveer twee centimeter. Wrijf in met de salie-zout-peper pasta. Laat het vlees daarna minstens twee uur in de koelkast staan.

Bereiding

Laat de porto tot de helft inkoken op een laag vuur. Voeg de gestampte vijgen bij de portsiroop en laat een kwartiertje sudderen.

Bak de plakken varkenshaas in de boter op heel hoog vuur mooi bruin.

Temper dan het vuur en laat verder bakken tot het vlees van binnen net roze is. Dat neemt hooguit één minuut per kant. Laat van het vuur af een tiental minuten rusten op het bord, onder een handdoek.

Deglaceer ondertussen de pan met een heel klein beetje porto. Schep dan de vijgensaus erin en laat al roerend even doorwarmen.

Garneer het bord met een halve vijg en één of twee salieblaadjes. Serveer met risotto en de vijgensiroop apart.

Dit artikel beantwoorden