Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Pinapalm, Acai palm [Euterpe oleracea]

Pinapalm, Acai palm [Euterpe oleracea]

donderdag 27 februari 2014, door wim

Deze Zuidamerikaanse (Brazilië, Venezuela en Trinidad) palmsoort komt uit het regenwoud. Hij is vooral interessant door de noten, die o.a. olie bevatten. Deze donkergroene noten, die zo’n 1,5 cm groot worden, groeien in grote trossen en rijpen tot een diep paarse tot zwarte kleur.

Naast de noten levert de pinapalm ook de beste palmharten.

Wie Amazonië zegt, zegt meteen "mythisch". De supplementenhandel is er dan ook meteen opgesprongen. En de mythische component is de kleurstof die ook blauwe druiven kleurt, cyanidine glucoside. Dit zou helpen bij diabetes. Meteen is het dus ook goed om te vermageren. Die claims zijn echter niet bewezen. Het is al langer geweten dat anti oxidanten zoals cyanidine glucoside diabetes kunnen beïnvloeden, maar de juiste processen zijn niet bekend. Wat wel bekend is van anti oxidanten is dat je moet opletten met de hoeveelheid die je er van consumeert. En behalve bij druiven, vind je deze kleurstof ook in zwarte bessen, paarse maïs en bosbessen.

Euterpe oleracea

Net als van de Braziliaanse melkpalm wordt van de pulp van de noten een drank gemaakt die doet denken aan chocolademelk. Deze drank is zeer populair en wordt in Brazilië commercieel op grotere schaal geproduceerd.

Andere namen:
Açaí (Portugees)

Deze plant is goedgekeurd voor voeding in de EU.

Dit artikel beantwoorden