Homepagina > Ingrediënten > Bloemen > Pioen [Paeonia officinalis]

Pioen [Paeonia officinalis]

maandag 27 augustus 2012, door wim

Pioen was vroeger een verplicht nummer aan elke boerderij. Eén grote pioen plant moest op het erf een hoekje hebben. Als tuinplant is hij een beetje in de vergeethoek geraakt. Alleen in de landen rond de Middellandse Zee zijn pioenen nog geliefd in parken, omdat ze erg goed tegen droogte en volle zon kunnen.

Pioenen zijn eetbaar en lekker. Niet alleen de bloemen zijn eetbaar, van de blaadjes kan je lekkere thee maken. En de zaadjes kom je in oude recepten ook wel eens tegen. Ook vanuit de hoek van de tuiniers en commerciële kwekers is er al interesse, maar voorlopig nog geen goedkeuring van de EU.

JPEG

De klassieke grote bloemenstruik, die zulke grote bloemen oplevert dat ze culinair niet echt bruikbaar zijn, tenzij je ze tot bloemblaadjes reduceert. Er zijn echter ook kleinere soorten, zoals deze hieronder:

JPEG

En deze zijn ook als potplant al haalbaar, want er zijn soorten die niet groter dan 30 cm worden.

Andere namen:
Peony (Engels) , Pfingstrose (Duits).

Volks geloof

De wortel van deze plant werd vroeger aan de zoldering gehangen als geluksbrenger. Maar ook tegen epilepsie en nachtmerries zou dat gebruik helpen. Zelfs een paar pioenpitten in je broekzak zou beschermen tegen onheil en ziekten.

Het is niet duidelijk of de combinatie wijn en pompoenpitten om de smaak bestond, of om het bijgeloof.

Dit artikel beantwoorden