Homepagina > Ingrediënten > Pasta > Polenta

Polenta

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Moderne polenta is gemaakt van maïsbloem. Het is echter veel groffer van structuur dan de maïsbloem die wij kennen. De korrels worden met kokend water vermengd en tot een soort pap gekookt, die warm of koud geserveerd kan worden.

Tot enkele generaties geleden was niet pasta, maar wel polenta het basisvoedsel van de Italiaan. Het bereiden is een echt ritueel. Traditioneel wordt polenta bereid in een ronde koperen pot, "il paiolo", die aan een haak boven het haardvuur hangt. Voor het roeren wordt een grote houten spatel, "la mescola" gebruikt.

Polenta is vrij neutraal van smaak en wordt daarom vaak opgediend met een pikante tomaten- of champignonsaus en wordt vermengd met ingrediënten als melk, boter, kaas en salie.

Polenta kent men al sinds het begin van onze jaartelling. Het werd vroeger bereid van verschillende graansoorten. Maar toen Columbus uit Amerika maïs meebracht, was de witte polenta geboren in. Pas later kwam daar de gele maïssoort bij.

Het gerecht wordt warm of koud opgediend. Traditioneel wordt het warm geserveerd op een ronde houten plank. Die komt in het midden van de tafel en iedereen bedient zich naar believen. Koud wordt polenta in plakken of punten gesneden en meestal gebakken of gefrituurd.

De bereiding van polenta is tamelijk arbeidsintensief en vergt heel wat tijd, tenzij je de snelkookversie, de "instant polenta", voorgekookte polenta, neemt. Niet zo lekker als de traditionele, maar wel verrassend vlug klaar en met wat boter en kaas erbij heb je toch een aanvaardbaar alternatief.


Basisrecept


- 250 gr grofgemalen maïsbloem
- 1 liter water
- 1 koffielepel zout

Bereiding

Breng het water met het zout aan de kook. Laat het maïsmeel geleidelijk door je vingers in het water glijden (het water moet net blijven koken) en roer met een houten lepel.

Het geheel moet ongveer 45 minuten koken zonder deksel. Je moet eigenlijk voortdurend blijven roeren, zodat de polenta niet aan de pan kleeft. Het beste is steeds in dezelfde richting te roeren. Hoe langer je roert, hoe beter de polenta wordt. Als de pap te dik wordt, kan je nog wat kokend water toevoegen.

Alternatief kan je het deksel op de pan doen en om de 10 minuten het deksel van de pan nemen, ongeveer 1 minuut roeren en het deksel terug op de pan zetten.

De polenta is klaar als de massa loslaat van de zijkanten.

Kruiden naar smaak met versgemalen zwarte peper en zout.

Je kan eventueel melk gebruiken in plaats van water.

Voor koude polenta mag de massa wat steviger en droger zijn. Als je koude polenta serveert, bereid je hem best ruim op voorhand. De polenta wordt meestal uitgespreid tot een dikte van zo’n 7 à 8 cm.

Eenvoudig en toch geraffineerd: Polenta con fughi

Polenta bevat geen gluten.

Dit artikel beantwoorden