Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Pompelmoes [Citrus paradisi]

Pompelmoes [Citrus paradisi]

maandag 16 juli 2007, door wim

Hoe erg de veramerikanisering van Nederland is, blijkt uit het feit dat Hollanders de naam van deze vrucht niet meer kennen. Hij wordt er steevast aangeduid met "grapefruit".

Pompelmoes is geel van schil en van vruchtvlees, maar er is ook een variant met roze vruchtvlees, die wat zoeter is. Het is de enige citrusvrucht met een bittere smaakcomponent die vers gegeten wordt. De andere (pomerans, bv.) zijn alleen in gedroogde vorm als specerij in gebruik.

Pompelmoes wordt vooral als ontbijt gegeten, maar is ook lekker in vruchtenslaatjes en cocktails.

Deze vrucht bevat veel vitamine C, maar bevat ook een onbekende stof die de werking van het enzym CYP3A4, dat aanwezig is in de lever en darmen, afremt.

Bij een verminderde activiteit van CYP3A4 kan de bloedconcentratie van medicijnen hoog oplopen. De werking en bijwerkingen van het medicijn kunnen daardoor versterken. Mogelijk spelen de flavonoïden naringine en quercetine hierin een rol.

De aanwezigheid van die onbekende stof heeft al tot een nieuwe hype in de additieven business geleid; een extract van pompelmoespitten zou desinfecterend werken. Ook de "Heilige Vrije Radicalen" worden er weer bijgesleept. Enfin, je begrijpt het al, wetenschappers zijn nog op zoek, maar de marketeers hebben het al gevonden.

Erger is dat volgens een recent onderzoek bij 50.000 vrouwen na de menopauze die een kwart pompelmoes of meer dagelijks eten een verhoogd risico op borstkanker vastgesteld werd. Deze studie (door de universiteiten van Zuid Californië en Hawaï) toont aan dat het cytochroom P450 3A4 (ofte CYP3A4) het niveau van oestrogeen gevoelig verhoogt. En een hoger oestrogeen niveau betekent meteen zo’n 30 % hoger risico op borstkanker.

Verder onderzoek is duidelijk nog nodig. Maar gezien de beïnvloeding van CYP3A4 en de al langer gekende bijwerkingen ervan lijkt me dagelijks eten van pompelmoes niet direct een goed idee. En heel wat gezondheidsboekjes mogen al zeker herschreven worden.

2 Berichten

 • Pompelmoes [Citrus paradisi] Le 23 mei 2010 à 14:24

  Beste,

  Er bestaat nogal wat verwarring omtrent de benamingen van Citrusplanten.
  Zowel de Citrus maxima als de Citrus x paradisi worden in het nederlands Pompelmoes genoemd.
  In het engels noemt men de paradisi: Grapefruit
  en de maxima: Pomelo of Pummelo.
  Bij citroenen (Citrus limon) en limoenen (Citrus aurantiifolia) heeft men een gelijkaardig probleem:
  - De citroen:
  nederlands: citroen
  frans: limon doux,
  engels: lemon
  - De Limoen:
  nederlands: lemmetje
  vlaams: limoen
  frans: limette acide
  engels: (acid) lime

  Daarnaast zijn er ook nog de Citrus limetta en Citrus limettioides, maar dat heeft niet veel meer te maken dit onderwerp. Om maar te zeggen dat de benamingen van Citrussen zeer verwarrend zijn.

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden