Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Brood > Pompernikkel

Pompernikkel

donderdag 15 oktober 2009, door wim

Pompernikkel of Pumpernickel is een zeer bekend Duits brood, dat traditioneel gemaakt wordt van geplette rogge en roggemeel. Meestal is het een zuurdesembrood. Omdat het niet van bloem gemaakt wordt, is het een vrijwel uniek brood.

Dit brood reisde midden negentiende eeuw met de Duitse immigranten mee naar Amerika. Daar werd het gemaakt met de ter plaatse verkrijgbare ingrediënten en aangepast aan de smaak van de lokale bevolking. In Chicago noemt men dit brood "Black Bread". Ook in de Joodse cultuur is pompernikkel gekend en geliefd.

Het originele echte recept is een goed bewaard geheim. Het hier weergegeven recept is een benadering ervan met roggemeel in plaats van geplette rogge, die heel moeilijk te vinden is.

Hier wordt het in de supermarkt in plakjes van een tiental mooi gelijkmatige sneden in een plastic zakje verkocht. Een verrukkelijk brood, belegd met bv. oude kaas. Dit erg donkere brood leent zich er voor om lang bewaard te worden, verpakt in aluminiumfolie. De smaak wordt beter naar mate het brood ouder is.

Ingrediënten

- 500 g roggemeel
- 50 g tarwebloem
- 30 g boter
- 1 ei
- 20 gram gist
- 80 ml warm water
- 250 ml warme melk
- 40 g melasse
- 1 koffielepel zout

Bereiding

Maak van de gist met kleine scheutjes water een glad papje.

Laat de boter in de melk smelten en roer er de melasse, losgeklopt ei en het gistmengsel door. Voeg een derde van het roggemeel en de tarwebloem toe. Klop tot alles goed gemengd is en laat het afgedekt door een vochtige doek een half uur rijzen op een warme plaats.

Klop dan nog eens een derde roggemeel door het beslag en laat nog eens een half uur rijzen. Voeg daarna de rest van het meel en het zout toe. Kneed het deeg een tiental minuten. Het is overigens normaal dat dit deeg enigszins kleverig blijft.

Rol het deeg tot een ovaal brood en leg dit in een met boter ingevette bakvorm. Laat het deeg afgedekt nog een uurtje op een warme plaats rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het brood van 40 minuten tot een uur in het midden van de oven.

Bestrijk tien minuten voor het einde van de baktijd met wat water of melk.

Dit artikel beantwoorden