Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Bladgroenten > Prei [Allium porrum]

Prei [Allium porrum]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Prei wordt meestal in twee soorten verkocht; soepprei en stoofprei. Van de stoofprei wordt het dikke witte gedeelte, in rondjes gesneden, gestoofd in boter op een zacht vuur en als groente geserveerd, eventueel met béchamelsaus.

Ook kort geroerbakt in de wok is het zeer lekker en je kan jonge prei ook fijngesneden aan slaatjes toevoegen om ze wat pittiger te maken.

Soepprei wordt gebruikt om bouillon en fond te maken en natuurlijk ook voor soep, meer bepaald ook preisoep. Het groene gedeelte van prei gebruik je grofgesneden bij het trekken van de fond, het lichtgroene en witte deel fijngesneden voor de soep.

Prei stimuleert de eetlust, werkt urinedrijvend en heeft ook een heilzame invloed op de luchtwegen. Dit komt door de aanwezigheid van een minieme hoeveelheid mosterdolie.

Dit artikel beantwoorden