Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Psyllium [Plantago psyllium]

Psyllium [Plantago psyllium]

dinsdag 20 december 2005, door wim

Psyllium is een plantaardig voedingsadditief dat maar tamelijk recent in de voedingsindustrie opgedoken is.

Plantago psyllium is een plant afkomstig uit Iran en Indie. Psyllium peulen bevatten hele kleine zaadjes, die ook psyllium genoemd worden. De peulen leveren een voedingsvezel die vaak aan brood, maar ook aan andere produkten toegevoegd wordt. De peul bevat glycosiden en gom waarvan de voedingsindustrie gels maakt die als dikkingsmiddel en structuurverbeteraar gebruikt worden.

De vezel lijkt op vezels zoals we die uit bv. zemelen of havermout kennen, maar de hoeveelheid water die ze kunnen opslorpen is veel hoger. Elke 100 gram psyllium-peul bevat 71 gram wateroplosbare vezel; een gelijke hoeveelheid havermout bevat maar 5 gram vezel. En psylliumvezel kan tot tien keer zijn eigen volume aan water opnemen.

Het is nog maar heel recent dat de wetenschap de unieke eigenschappen van deze vezels ontdekt heeft. Ze worden namelijk door je spijsverteringssysteem niet afgebroken en daardoor hebben ze totaal geen voedingswaarde.

Maar psyllium zou ook het cholesterolniveau van het bloed doen dalen. De FDA in de USA staat dan ook toe dat psyllium bevattende produkten een "gezond" label gebruiken, daar waar dat voor de meeste andere produkten strikt verboden is. Er moet wel bij vermeld worden dat het effect slechts optreedt in combinatie met gezonde voedingsgewoonten, zoals niet te veel verzadigde vetten eten.

De combinatie van een gezond dieet met psyllium, kan je totale cholesterol niveau met vier percent en je LDL-cholesterolniveau met zeven percent doen dalen. De vezels verminderen de absorptie van cholesterol en galzuren in de darmen en dat doet de cholesterolniveaus dalen.

Veel vezels in je voeding zijn gezond. Veel groenten en fruit leveren goede vezels, maar blijkbaar heeft psyllium nog iets meer te bieden omdat deze vezels in water oplosbaar zijn.

Dit artikel beantwoorden