Homepagina > Ingrediënten > Vetstoffen > Olie > Raapzaadolie

Raapzaadolie

vrijdag 30 maart 2012, door wim

Raapolie of raapzaadolie is een plantaardige olie die koudgeperst werd uit de zaden van raapzaad (Brassica rapa L. syn. Brassica rapa ssp. oleifera). Ze is vandaag bijna geheel verdrongen door de goedkopere koolzaadolie.

Culinair wat mider aantrekkelijk door de moeilijker te combineren smaak, maar rijk aan vitamine K en andere micro-nutriënten.

De betere natuurwinkel heeft deze olie wel. In de supermarkt ga je er waarschijnlijk vergeefs naar zoeken. Het verbrandingspunt ligt bij 210°C, wat hoog genoeg is voor bakken en braden. De nogal speciale smaak is echter minder aangenaam.

Geraffineerde raapolie wordt patentolie genoemd. Door de raffinage was dit vroeger de betere lampolie die het lampglas niet zo snel zwart maakte en een heldere witte vlam gaf.

Raapolie wordt wel eens verward met het Engelse "rape oil" en het Duitse "Rapsöl", want dat is eigenlijk koolzaadolie. Ook in Nederland wordt koolzaadolie wel eens raapzaadolie genoemd.

Dit artikel beantwoorden