Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Wortels > Radijs [Raphanus sativus]

Radijs [Raphanus sativus]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

De gekende rode radijsjes, die echter ook een witte variant hebben, die je veel minder in de handel ziet. Ook verwant aan de rammenas en de japanse radijs, die dan weer niet bolvormig en veel groter is.

In Azië heeft men naast de witte daikon ook nog een rode radijs, met rood vruchtvlees en een groene radijs met bleekgroen tot wit vruchtvlees. Ze zijn hier niet echt courant in de handel.

Radijs

Op het einde van de negentiende eeuw verbouwde men hier ook een zwarte radijs, met wit vruchtvlees en een beetje rimpelende schil. Als enthoesiaste tuinier kan je die zelf kweken, want alleen het zaad is te koop. Ze smaakt het sterkst van alle radijzen.

In Frankrijk is ook een grotere, paarse radijs een tijdlang populair geweest. De "Violet de Gournay" is ook nog steeds als zaad te koop.

Radijsjes worden altijd rauw gegeten. Ook het loof is eetbaar en kan worden klaargemaakt zoals spinazie. Het blad kan ook rauw in een slaatje worden verwerkt.

De scherpe smaak van radijsjes komt van de aanwezigheid van een klein beetje mosterdolie.

Dit artikel beantwoorden