Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Medicinale kruiden > Rietzwenkgras [Festuca arundinacea]

Rietzwenkgras [Festuca arundinacea]

zaterdag 1 februari 2014, door wim

Dit gras wordt tot anderhalve meter hoog, bloeit in mei met grote, uitgespreide, min of meer overhangende pluimen en komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika en Centraal- en Noord-Azië. De plant heeft wel al zowat de hele aardbol veroverd, mede dankzij de mens. Het is een grassoort die aan zware, natte gronden de voorkeur geeft en ze wordt alleen verbouwd als voedergewas voor het vee. Vroeger werden de jonge scheuten ook wel eens door de mens gegeten in tijden van hongersnood, naar ’t schijnt en dat heeft er toe geleid dat de EU commissie er zich heeft mogen over buigen.

De interesse schijnt er vooral in te bestaan dat rietzwenkgras kan aangeplant worden op plaatsen waar geen andere teelt mogelijk is, zoals zoute natte kleipolders. Indien niet voor voeding, is de plant nog altijd geschikt als veevoer of voor de aanmaak van biobrandstof.

Er zijn in de UK al supplementen leveranciers veroordeeld voor de verkoop van deze grassoort. Het is dan ook verwarrend: In ’t Engels heet zowel deze plant als Secale cereale (rogge) "rye grass". En rogge is geliefd bij mensen met prostaatproblemen en zelfs bij prostaatkanker. Hou dat als eenvoudig internet marketeer maar eens uit elkaar!

Festuca arundinacea

De boer moet wel uitkijken voor een schimmel, meer bepaald voor Neotyphodium uncinatum, die giftige alkaloïden, waaronder lolines aanmaakt. Maar de wetenschap lijkt zich langzaamaan te realiseren dat deze schimmel, die niet goed is voor het vee, wel degelijk goed is voor de plant. "Aangetaste" planten groeien sneller, worden groter en zijn beter bestand tegen infecties en vraat.

Andere namen:
Tall fescue (Engels), Fétuque (Frans), Rohrschwingel (Duits), Rörsvingel, vallsvingel (Zweeds).
Synononiem: Lolium arundinaceum

Deze plant is niet goedgekeurd voor menselijke voeding door de EU commissie

Dit artikel beantwoorden