Homepagina > Ingrediënten > Vis > Schaal- en schelpdieren > Rivierkreeft [Astacus spp]

Rivierkreeft [Astacus spp]

donderdag 6 mei 2004, door wim

Vroeger waren rivierkreeftjes wild en dus erg duur, want in de natuur komen ze alleen in zeer zuiver water voor. Ze worden al een hele tijd gekweekt, wat de prijs natuurlijk erg gematigd heeft.

Astacus astacus

Alleen de staart wordt gegeten, want ze worden hooguit 20 cm groot en de scharen zijn dus niet echt de moeite.

Astacus leptodactylus

Naast Astacus pallipes, A. leptodactylus en A. torrentium komt hier ook de Amerikaanse Orconectus limsus rafinesque in de handel en de Amerikaanse Cambarus affinis say is zelfs al verwilderd in Europa. In de UK is de inlandse variëteit bijna volledig verdrongen door Cambarus affinis.

Orconectus limosus

Rivierkreeftjes worden net zo bereid als zeekreeft. Je kookt ze in zijn geheel zo’n vijf minuten in flink gezouten water. Daarna breek je de staarten open en neemt het vlees eruit. Dat kan je koud eten, met een goede mayonaise, of opwarmen in de saus. Niet meer laten koken in de saus, want dan worden ze taai en verliezen alle smaak.

Rivierkreeftjes zijn vlot gekookt in de supermarkt te vinden. Je hebt dan wel geen fond, maar het vlees van deze gekweekte rivierkreeftjes is overal ’t algemeen prima bruikbaar.

2 Berichten

Dit artikel beantwoorden