Homepagina > Recepten > Voorgerechten > Roffioelen

Roffioelen

maandag 24 januari 2005, door wim

Roffioelen is een oud Vlaams woord dat "pasteitjes" betekent. Tot lang na de Middeleeuwen was dit een populair gerecht. Een verre nazaat ervan koop je vandaag bij de bakker: de appelflap.

Er werden hier veel koeken en aanverwanten gegeten, want dat was goedkoper dan vlees of vis en het vulde goed. Er waren dan ook heel veel seizoensgebonden varianten van het recept voor roffioelen. Meestal werd er een zoete versie van gemaakt, met fruit. Maar ook de versie met gevogelte of vlees werd gezoet, met honing of fruit, wat in de Middeleeuwen geen uitzondering was. Suiker was onbekend, onverkrijgbaar en onbetaalbaar. Je vond suiker tot lang na de Middeleeuwen dan ook alleen bij de apotheker...

Dit recept komt oorspronkelijk uit "Een notabel boecxke van cokerije", het oudste gedrukt Vlaams kookboek. Het is maar weinig aan de moderne smaak aangepast.

Ingrediënten

Voor het deeg:
- 500 g bloem
- 4 eieren
- 50 g suiker (voor zoet deeg)
- 20 g gist
- 200 ml lauwe melk
- 10 g zout
- 300 g boter
- 2 liter olie om in te bakken

Voor de vulling:
- honing, appelen en noten
- gemberpoeder
- kaneelpoeder (voor een zoete vulling)

- kaas en ham of
- champignons en spek
- komijnpoeder (voor een hartige vulling)


Voorbereiding

Maak een brioche deeg. Rol het dun uit en snij er rondjes van ongeveer tien centimeter diameter uit. Klop een ei los met een koffielepeltje water of melk.


Bereiding

Schil de appelen, snij ze in blokjes en stoof ze even aan in wat boter. Overgiet met een beetje honing en voeg de gehakte noten toe. Laat even caramelliseren. Bestrooi ruim met gember- en kaneelpoeder.

Snij het spek in blokjes en bak het. Doe het in een kom en bak de in stukjes gesneden champigons in het spekvet. Bestrooi ruim met komijnpoeder en wat zwarte peper.

Snij de kaas en ham in blokjes. Bestrooi ruim met komijnpoeder en wat zwarte peper.

Schep op elk rondje deeg een soeplepel of twee van de vulling. Bevochtig de randen van het deeg met wat ei. Vouw dicht en druk de randen goed aan met je vingers.

Bak de roffioelen in olie van 140 graden celsius gedurende tien minuten. Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

Dit artikel beantwoorden