Homepagina > Ingrediënten > Vis > Zeevis > Rog [Raja batis]

Rog [Raja batis]

maandag 3 mei 2004, door wim

Heel anders dan de meeste vissoorten. De graten zijn stomp en dik en heel makkelijk te verwijderen want rog is net als haai en steur een kraakbeenvis.

Rog wordt meestal gebakken of gepocheerd. Door zijn speciale vorm wordt de rog in "vleugels" verkocht. Deze vis is op zijn best in de winter.

Raja batis

Rog wordt ook ingemaakt op azijn, gepekeld en in lichtzure aspic verkocht. Dit zijn echter streekgebonden bereidingen die nogal eens durven verschillen. Je vindt deze bereidingen aan de Belgische kust, in Frankrijk, Engeland, Nederland...

Ook enkele leden van de Rafidae familie worden als rog verkocht. Van deze grotere roggen worden alleen de uiteinden van de vleugels gegeten. Als ze nog niet ontveld zijn, kan je ze ontvellen door ze eerst in kokend water te dompelen en dan het vel eraf te trekken. Vervolgens worden deze grotere rogvleugels meestal gebakken.

Van roggenhuid worden, net zoals van haaienhuid, allerlei luxevoorwerpen gemaakt.

Dit artikel beantwoorden