Homepagina > Ingrediënten > Zuivel > Room, slagroom

Room, slagroom

woensdag 5 mei 2004, door wim

In Engeland verkoopt men room in verschillende kwaliteitsnormen: single cream (voor de koffie), double cream (voor sauzen) en triple cream (slagroom). Hier varieert het vetgehalte van 25 tot 45 %, maar het heet allemaal room.

Je vindt er dan ook nog "clotted cream", die gemaakt wordt door volle melk urenlang zachtjes te koken en de room die dan in dikke brokken komt bovendrijven, af te scheppen. Door deze bewerking is clotted cream langer houdbaar dan gewone room. Clotted cream is eerder smeerbaar dan vloeibaar en wordt in die vorm op scones en Yorkshire pudding gesmeerd.

Ook "Creme fraiche" is niet altijd wat het lijkt. In Engeland, maar ook in Frankrijk wordt hier dikwijls lichtzure, gecontroleerd gefermenteerde room mee bedoeld en niet, zoals dikwijls aangenomen wordt, slagroom. In recepten vind je dit meestal als "zure room" vermeld. Dit is dus geen zuurgeworden room!.

Room is een natuurprodukt. Logisch dat het met het seizoen mee varieert. Na de winter, als de koeien lang op stal gestaan hebben, smaakt room heel anders dan in het midden van de zomer, als ze grazen in de wei.

Ook het stijfkloppen lukt dus niet altijd even goed. Maar als de heren van de zuivelindustrie het vertikken een onderscheid te maken, dan zullen we het moeten blijven doen met wat we hebben: een variabel produkt.

Helemaal te gek wordt het met de zgn. "Light" produkten in de zuivelvakken van de supermarkt. Wat voor smeerlapperij men daar durft indraaien en verkopen onder het mom van "culinair" tart ieders verbeelding. Als je echt op caloriën moet besparen, blijf je best gewoon weg bij room. Geen enkel "light" produkt kan het vervangen. Als het echt moet, kan je dan nog best uitkijken naar produkten op basis van soja. Die bevatten weliswaar ook wat vetstoffen (de olie uit de sojaboon), maar zijn veel gezonder dan de aangelengde roomsoorten die met allerlei dikkingsmiddelen, kleur- en smaakstoffen en bewaarmiddelen bewerkt worden.

Dit artikel beantwoorden