Homepagina > Recepten > Nagerechten > Roomijs

Roomijs

maandag 9 maart 2009, door wim

Je krijgt het ineens in je kop zelf roomijs te gaan maken. En dan blijkt nergens op het net een deugdelijk precies recept voor gewoon vanille ijs te vinden. Mango en banaan, of chocolade ijs, zelfs tonka-bonen ijs, maar geen gewoon basis roomijs. Bij dezen is dat dus recht gezet.

Op basis van dit recept kan je ook naar hartelust experimenteren. Je kan bv. de room vervangen door vruchtenmoes. En de melk door vruchtensap. Of chocolade oplossen in de warme melk...

Ingrediënten

- 1 l melk
- 4 eieren
- 300 ml room
- 1 vanillestokje
- 1 zakje (20 g) vanillesuiker
- 75 g honing

Voorbereiding

Scheid de eidooiers van het wit. Klop de eidooiers met de vanillesuiker tot het wit en smeuïg is. Klop de room matig stijf. Die mag gerust een beetje vloeibaar blijven.

Bereiding

Kook de melk met de honing en het vanillestokje een paar minuten. Zet van het vuur af en voeg de eidooiers toe. Roer tot het mengsel helemaal glad is. Laat nog een uurtje trekken. Roer af en toe. Eventueel kan je de melk een nacht laten verder trekken in de koelkast.

Neem het vanillestokje eruit, krab het merg eruit en roer dit desgewenst door het mengsel.

Laat terug op een zacht vuur opwarmen, maar zeker niet koken. Voeg dan de room toe en roer alles nog eens grondig door. Het mengsel gaat nu na een vijftal minuten opnieuw wat stijver worden. Zet van het vuur af en laat een half uur afkoelen.

Daarna is het mengsel klaar voor de vriezer, in een ronde plastic kom of natuurlijk in de elektrische ijs roermachine. Roer om het half uur het mengsel nog eens grondig rond, tot het roeren moeilijk wordt.

Dit recept kost iets meer werk maar levert heerlijk ijs op met heel weinig kristalvorming.

1 Bericht

 • Roomijs Le 18 juni 2011 à 19:40, door michelle

  beste
  fijn dat ik dit recept heb gevonden , maar als een van de weinige die allergisch is aan vanille en vanilline spijt het mij dat ik nergens gewoon roomijs vind : nu kan je zeggen laat die vanille eruit maar bij de meeste recepten (zoals geweten in pattiserie) kloppen de verhoudingen dan niet meer .
  toch smakelijk en ik zoek verder

  liefs michelle

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden