Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen > Roze peper, Peru-peper, Braziliaanse peper [Schinus spp]

Roze peper, Peru-peper, Braziliaanse peper [Schinus spp]

donderdag 29 april 2004, door wim

Deze roze peper is een Zuidamerikaans lid van de familie van de cashew-noot, de Anacardiaceae. Hij heeft dus niks met echte peper te maken en kan bovendien ook nog met de Aziatische Sezchouan peper verwisseld worden. Deze boom is inheems in Brazilië en Peru en verwilderd in Florida. Er zijn twee variëteiten: Schinus molle, de Peruviaanse peper en Schinus terebinthifolius Raddi of Braziliaanse peper. De laatste wordt ook wel eens valse peper genoemd.

In de landen rond de Middellandse Zee wordt hij wel eens als sierboom aangeplant. In de tuinhandel vindt je ’m meestal als "Braziliaanse peperboom" en ook wel eens als "Amerikaanse peperboom".

De Schinus terebinthifolius is een boompje, waarvan de rode bessen gedroogd worden en er dan uitzien als rozerode peperbolletjes. Ze worden soms ook gepekeld verkocht en hebben dan eerder een kaki-groene, bleke kleur. Ook bessen van Schinus molle, een familielid, worden wel eens verkocht als Peru-peper.

De smaak lijkt eerder op jeneverbes, maar heel wat zwakker, en vooral op zoethout, dan op peper. Ze bevatten ook wat suiker, wat ze een zoete, kruidige smaak geeft. Ze combineren dan ook beter met zwakke smaken dan in een mengsel met groene en zwarte peper, zoals ze vaak gemarket worden.

Echt courant zijn ze niet in de handel, terwijl het steeds de vraag is welke roze peper je nu juist voor je hebt. In het Frans heet deze bes "Poivre rose, Baies roses, Poivrier d’Amérique" of zelfs "Poivre de Bourbon".

Net als sumak, bevat deze plant allergenen van het urushiol-type, wat bij sommige mensen heftige allergische reacties veroorzaakt. Bessen van peperbomen uit Réunion schijnen deze stof niet te bevatten. Toch is deze plant verboden voor voeding in België!

2 Berichten

Dit artikel beantwoorden