Homepagina > Ingrediënten > Bloemen > Rozenkransje [Antennaria dioica]

Rozenkransje [Antennaria dioica]

maandag 10 maart 2014, door wim

Het rozenkransje is een inheemse vaste plant die voorkomt tussen kort gras en heide op droge, vrij voedselarme grond. Ze komt voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond en wordt ook gekweekt. In het wild hoor je dit plantje nooit te plukken, want het is sterk bedreigd. De plant wordt 15 tot 20 cm hoog en vormt rozetten.

Het rozenkransje bloeit in mei tot juli met twee tot acht bloemhoofdjes op een lange stengel. Vermits de planten in groepjes voorkomen, vormen ze fraaie tapijten met meestal vrouwelijke, roze en mannelijke, witte bloemetjes door mekaar.

De vrucht is een nootje.

Antennaria dioica, vrouwelijke bloem

Van de bloemen en stengels wordt thee gemaakt. Deze plant is dan ook één van de vijf borst planten, samen met groot kaasjeskruid (Malva sylvestris), koningskaars (Verbascum thapsus), klaproos (Papaver rhoeas) en klein hoefblad (Tussilago farfara).

De tinctuur van Antennaria dioica wordt gebruikt bij diarree, dysenterie, aandoeningen van keel- en luchtwegen en rheumatische- en gewrichtspijnen.

Antennaria dioica, mannelijke bloem

Heel de plant wordt beschouwd als verzachtend, versterkend, hoest stillend, samentrekkend, gal afdrijvend en helend.

Synoniemen:
Margaritaria simplex
Gnaphalium platyphyllum
Gnaphalium leucocephalum
Antennaria villifera
Antennaria parvifolia
Antennaria hyperborea
Antennaria hibernica

Andere namen:
Pied de chat dioïque (Frans), Katzenpfötchen (Duits), Cudweed , Stoloniferous Pussytoes , Mountain everlasting, Catsfoot (Engels)

Deze bloem is goedgekeurd voor voeding in de EU.

Dit artikel beantwoorden