Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Rumbes, camu camu [Myrciaria dubia]

Rumbes, camu camu [Myrciaria dubia]

vrijdag 21 oktober 2005, door wim

Camu-camu is een lage struik die overal in het Amazonegebied vrij algemeen is. De bessen zijn oranjerood en ongeveer zo groot als een kleine citroen. Deze bes kende tot voor kort geen commerciële teelt of zelfs pluk en was alleen noemenswaardig door het ongewoon hoge vitamine C gehalte.

Rumbes

Er zijn ook geen indicaties dat deze bes ooit voor medicinale doeleinden gebruikt werd door de Amazone-indianen, maar sinds een paar jaar is ze populair in Iquitos, Peru, waar er men dranken en roomijs mee maakt. Dat ze niet eerder populair werd is vooral te danken aan de bijzonder zure smaak, mede door het heel hoge vitamine C gehalte.

Sinaasappelen leveren 500 tot 4.000 ppm vitamine C, acerola van 16.000 tot 172.000 ppm. Camu-camu gaat tot 500.000 ppm, of ongeveer 2 gram vitamine C per 100 gram vruchtvlees. Niet alleen is dit ongeveer dertig keer meer vitamine C, er zit ook tien keer meer ijzer in, drie keer zoveel niacine, twee keer zoveel riboflavine, en 50 percent meer fosfor. Camu-camu is ook een belangrijke kaliumbron, 711 mg per kg. Daarnaast zitten er ook nog heel wat andere mineralen en aminozuren in. Zo vind je er ook nog beta-caroteen, calcium, leucine, proteïne, serine, thiamine, en valine in.

Je zal deze bes hier (nog?) niet in de winkel vinden, want de time-to-market is cruciaal voor het behoud van de vitamines en vermits ze alleen wild geoogst worden, is de transporttijd voorlopig veel te lang.

Deze bes is tamelijk onbekend en heeft dus ook vele wetenschappelijke namen: Eugenia divaricata, E. grandiglandulosa, Marliera macedoi, Myrciaria caurenisis, M. divarticata, M. lanceolata, M. obscura, M. paraensis, M. phillyraeoides, M. riedeliana, M. spruceana, Psidium dubium

Tot nu toe is deze bes in de EU alleen bekend als voedingssupplement.

Dit artikel beantwoorden