Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Paddenstoelen > Wilde paddenstoelen > Russula [Russula spp]

Russula [Russula spp]

vrijdag 21 mei 2004, door wim

De meeste russula’s zijn oneetbaar; sommige zijn giftig. Ze zijn ook niet zo makkelijk te onderscheiden. Een paar eetbare soorten zijn:

- Regenboogrussula Russula cyanoxantha
ongeveer 15 cm doorsnede, bruinrode tot paarse kleur, witte steel. Vrij algemeen en de lekkerste.

- Gele berkenrussula Russula claroflava
Tot 10 cm doorsnede, geel tot geelbruin met witte steel. Vooral in berkenbossen.

- Kleine berkenrussula Russula nitida
Tot 6 cm doorsnede. Geelbruin met witte steel. Zeer algemeen in berkenbossen.

- Ruwe russula Russula viriscens
Hoed tot 12 cm doormeter. Witte steel, vrij zeldzaam in naald- en loofbossen.

- Russula vinosa, syn. Russula obscura hoed van 5 tot 15 cm, bleekrood tot donkerrood, soms zelfs paars. De breed uit mekaar staande plaatjes zijn kwetsbaar en geven melksap af bij beschadiging. Milde smaak en bijna geen aroma.

- Russula paludosa, bloedrood, roze, of paars. Van 6 tot 20 cm diameter, wit vlees zonder veel geur en met een milde smaak.

- Russula decolorans, in groepen in dennenbossen, tot 10 cm diameter, wit vlees dat grijs wordt bij het ouder worden.

Dit artikel beantwoorden