Homepagina > Ingrediënten > Bloem > Sago [Metroxylon sagu]

Sago [Metroxylon sagu]

vrijdag 14 mei 2004, door wim

Zetmeel- en suikerhoudende korrels, gemaakt van het melksap van de Arengapalm. De melk wordt afgetapt en uitgedroogd. De korrels die dat oplevert, houden het midden tussen tapioca en grove bruine suiker.

Naast de Arengapalm is er nog een andere plant, een palmvaren die sago levert, de Sagopalm Cycas revoluta, die zowat over heel de wereld in de equatoriale zone voorkomt. Deze sago moet echter grondig uitgespoeld worden, want de Sagopalm bevat ook een aantal toxische stoffen, zoals cycacine en beta-methylamino L-alanine. De Sagopalm wordt meestal als wilde plant verzameld, hij wordt niet gekweekt voor de sago, maar wel heel veel als kamer- en sierplant.

Gebruik zoals tapioca, bv. voor pudding of voor het dikken van sauzen en stoofpotjes. De smaak van sago lijkt op palmsuiker, maar palmsuiker bevat bijna geen zetmeel en is wat zoeter dan sago. 100 g sago levert 355 caloriën.

In Maleisië en Indonesië maakt men ook een soort mie van sago, Sabudana. Dit zijn korrels die achteraf zoals andere pasta, gekookt worden.

1 Bericht

Dit artikel beantwoorden