Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Salak, slangenvrucht [Salacca zalacca]

Salak, slangenvrucht [Salacca zalacca]

maandag 20 november 2006, door wim

De salak is een palm uit de moerassen van Maleisië, Sumatra en Java. Het is een boomachtige plant van vijf meter en voor een palm is dat middelgroot. De vrucht is ongeveer tien cm groot en groeit in trossen. De geschubde bruine schil is heel hard. Daardoor is de vrucht heel goed tegen transport bestand.

Salak

De vrucht wordt gekweekt in India, Birma, Thailand, Maleisië, Indonesië, Australië en in Micronesië. Hier heb ik ze nog maar één keer in de winkel gezien. De vrucht heeft een harde pit en het harde, romig witgele vruchtvlees is meestal in drie parten verdeeld. De smaak is een beetje zuurzoet en lijkt eigenlijk alleen op salak.

De vrucht wordt ook wel Salacca edulis genoemd.

13 Berichten

 • Salak, slangenvrucht [Salacca zalacca] Le 10 augustus 2007 à 19:42, door niki

  Graag had ik geweten hoe je een pit van de salak moet planten om een palmboompje te krijgen, heb al geprobeerd met heel de vrucht in de grond te steken, dan de pitten alleen in wat aarde ineen doorschijnend dicht doosje, voor het raam maar niets, jaren geleden heb ik dat ook gedaan,maar weet niet meer hoe, en had daar een palm van, nu verleden jaar te vroeg buiten gezet en kapot, nu brengen ze me van Bali terug salak mee, kunnen jullie me nu daar mee raad geven om toch nog een palmpje te krijgen?
  Dank op voorhand Niki

  Beantwoord dit bericht

  • Salak, slangenvrucht [Salacca zalacca] Le 11 augustus 2007 à 04:59, door wim

   Ik zou het ook niet weten. Misschien zoals een avocado pit? Heel lang in water zetten en als de pit gaat splijten, planten.

   Beantwoord dit bericht

   • Salak, slangenvrucht [Salacca zalacca] Le 6 oktober 2007 à 13:01, door niki

    Wim verleden jaar heb ik geprobeerd gelijk een advocado te planten doch tot op heden niets, heb nu weer 6 pitten en zou toch graag er iets van terecht brengen enig idee wat ik nog zou kunnen doen? heb de sallakken heel lang bewaard, nu zijn ze bijna rot, heb de pitten eruit gedaan en nu laat ik die dan maar drogen en dan? help in water steken, of half in de grond ? laat jij iets weten? Niki

    Beantwoord dit bericht

    • Salak, slangenvrucht [Salacca zalacca] Le 6 oktober 2007 à 21:50, door wim

     Er is heel weinig informatie voorhanden wat betreft het vermeerderen van deze palmen. Hier kan je wat engelstalige info vinden, maar zegt men ook niks of er vermeerderd wordt door scheuten, zaden of stekken. Wel over bodemsamenstelling e.d. wat ook zeer belangrijk is.

     Alleen op deze site kon ik info over de kweek vanuit zaad vinden. Hieronder een citaat:

     "Propagation methods
     Seeds are sown directly in the field (2-5 seeds together in 5 cm deep holes) or in nursery beds. The seedlings are planted out in the field during the rainy season when they are a few months old. Seed kernels taken directly from the fresh fruit germinate readily in less than a week under moist, shady conditions, even on top of the soil. After removal from the fruit the kernels quickly lose viability in storage, probably because the embryo dries out irreversibly: 55% germination was found after 1 week, 0% after 2 weeks."

     Vertaling:

     Zaden worden direct in de grond geplaatst, met twee tot vijf stuks in een gat van ongeveer vijf cm diep of op kweekbedden. De jonge planten worden vervolgens in het regenseizoen uitgeplant als ze een paar maanden oud zijn. Zaden van vers fruit kiemen in een minder dan een week op een vochtige, schaduwrijke plaats. Eens uit het fruit gehaald, verliezen de zaden hun kiemkracht snel. Waarschijnlijk is dit door uitdroging. Al na één week kiemden minder dan 55% van zulke zaden. Na twee weken al geen enkele meer.

     Algemeen wordt aangeraden in vochtige grond te zaaien, maar de palm kan niet tegen overstroming. Ook de minste vorst is fataal. In hun thuisland geven ze de voorkeur aan een schaduwrijke standplaats, maar of dat hier ook moet, is nog een vraag.

     Hoop dat je hiermee verder kan.

     Ik wens je veel succes met het kiemen van deze, voor onze contreien toch wel ongewone palm.

     Wim.

     Beantwoord dit bericht

    • Salak, slangenvrucht [Salacca zalacca] Le 14 juli 2014 à 14:20, door Ramazan Kaya

     Het pit van salak niet drogen
     Gelijk in water plaatsen tot dat er een witte steel uit komt gr kaya

     Beantwoord dit bericht

  • Salak, slangenvrucht Le 14 juli 2014 à 14:18, door Ramazan Kaya

   Het is mij gelukt om er een te kweken
   100% toeval
   İk gooide een pit in mijn aquarium
   En twee weken later groeide iets uit het pit een witte
   Steel
   Later heb ik het in een pot grond geplaatst
   Nu heeft hij een 8cm lange steel met twee blaatjes

   Beantwoord dit bericht

  • Salak, slangenvrucht [Salacca zalacca] Le 19 augustus 2018 à 23:28, door Halil van de Vrie

   Ik heb in mei een salak fruit gekocht in de Markthal in Rotterdam heb er drie pitten uit gehaald, gelijk in de grond gedaan, alle drie opgekomen

   Beantwoord dit bericht

 • Salak, slangenvrucht [Salacca zalacca] Le 27 mei 2013 à 10:24, door Jesse

  Salak zaad licht opschuren met schuurpapier.
  48 uur laten weken in lauw/warm water.
  Planten bij 25 tot 30 graden in een combinatie van stekgrond en kokosvezel.

  You’re welcome.

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden