Homepagina > Je bent wat je eet > Micro fauna en flora > Ziekmakende organismen > Salmonella

Salmonella

woensdag 14 december 2005, door wim

Er zijn zo’n tweeduizend soorten Salmonella bacteriën, waarvan enkele tientallen ook ziekteverwekkers zijn. Eén van de meest voorkomende ziekteverwekkers is Salmonella Enteriditis. Salmonella choleraesuis is dan weer de oorzaak van cholera en Salmonella typhi van typhus. Het zijn zgn. gram-negatieve bacteriën. Recent heeft men echter alle ziekmakende Salmonella vertegenwoordigers ondergebracht onder de naam Salmonella enterica omdat ze meestal ook samen voorkomen.

Salmonella choleraesuis {JPEG}

Salmonella komt veel voor in dieren, vooral pluimvee en varkens. Een groot deel van de eieren op de markt zijn besmet met Salmonella. Bij een staalname in Nederland in 2004 was 44% van de onderzochte stalen positief. Maar het kan evengoed voorkomen in pannenkoeken, groenten of brood. De typische "Turista" wordt bv. vaak veroorzaakt door het eten van met Salmonella besmette sla.

De verdeling van de besmettingsbronnen is ongeveer als volgt:

- 25% varkensvlees
- 10% rundsvlees
- 20% kip
- 40% eieren
- 5% andere bronnen.

Salmonella veroorzaakt gastro-enteritis. Een gastro-enteritis is een acute ontsteking van het maag-darmkanaal. De symptomen treden op 24 tot 72 uur na de besmetting en duren twee tot zes dagen.

Voor een gezonde volwassene is zo’n besmetting heel onaangenaam, met sterke buikloop, krampen en koorts, maar voor een kind of bejaarde kan het dodelijk aflopen.

Zorgwekkend is wel dat Salmonella Enteriditis en Salmonella Typhimurium meer en meer resistent worden tegen antibiotica. De reden daarvoor is vooral te zoeken in het overdreven gebruik van antibiotica in de industriële veeteelt.

Dit artikel beantwoorden