Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Sauzen > Sambal Ganja

Sambal Ganja

zondag 19 oktober 2014, door wim

Sambal Ganja is een Indonesische atjar, een bijgerecht voor een rijsttafel. En deze atjar is een grapje; hij zou zo lekker zijn dat hij verslavend is. Hij komt uit Atjeh, een regio in Noord-Sumatra.

Gaat goed bij stevige vis, geroosterde kip of vlees.

Kan je geen bilimbi vinden, kan je ook het sap van een citroen gebruiken.

Ingrediënten

- een half lepeltje garnalenpasta
- een bosje vers citroengras
- één groene Yhai chili peper
- 3 sjalotten
- 1 stukje bilimbi wulu, vers of ingemaakt op azijn.
- zout

Voorbereiding

Kneus het citroengras fors, maar laat de stengels heel. Dat gaat best met de achterkant van een koksmes of hakmes.
Pel de sjalotten en hak ze zeer fijn. Snij het stukje ingemaakte bilimbi ook fijn. Hak de chili fijn, naar keuze met of zonder zaadjes.

Bereiding

Wrijf alle ingrediënten met een beetje zout fijn in de mortier en giet ze over het citroengras. Laat een nachtje trekken in de koelkast. Verwijder voor het serveren het citroengras.

Dit artikel beantwoorden