Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Sauzen > Sambal bajak

Sambal bajak

zondag 9 maart 2014, door wim

Elke Indonesische familie heeft z’n eigen recept voor Sambal Bajak. Het is een sambal met veel ingrediënten en dus nog meer mogelijkheden tot experimenteren en variëren. Niet de hier in de handel veel voorkomende sambal oelek, brandal en dergelijke zijn eigenlijk het meest gegeten, maar wel sambal bajak.

Ingrediënten


- 6 eetlepels olie
- 3 kafferlimoen bladeren, (Indonesisch: daun salam) in dunne reepjes gesneden

Maak het volgende allemaal tot een grove pasta, bij voorkeur met een mortier of wrijfsteen:
- 40 g cayenne poeder (Indonesian: cabe kerting merah)
- 20 rode Thai chili’s (Indonesisch: cabe rawit merah)
- 10 groene Thai chili’s (Indonesisch: cabe rawit hijau)
- 10 sjalotten (Indonesisch: bawang merah)
- 4 grote tenen look (Indonesisch: bawang putih)
- 1 koffielepel zout
- 1 koffielepel suiker
- ½ koffielepel garnalenpasta (Indonesisch: trasi)

Bereiding

Doe de olie in een pan met dikke bodem en zet op een middelmatig vuur. Doe de pasta erin en bak deze tot de kleur donkerder wordt en het aroma ervan afstroomt.
Voeg dan de gesneden kafferlimoen bladeren toe en laat al roerend verder pruttelen op een zeer laag vuurtje tot het citroen aroma merkbaar wordt en de bladeren er verwelkt uitzien.
Laat afkoelen, doe in een glazen pot met deksel en zet in de koelkast.
Deze sambal bewaart maanden in de koelkast. Voor de smaak en zeker voor het aroma is het wel best de sambal die je gebruikt eerst op kamertemperatuur te laten komen.

Voor de liefhebbers van zeer pikant: laat merg en zaadjes in de pasta voor een nog hotter experience!

Dit artikel beantwoorden