Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Sapodilla [Manilkara zapota]

Sapodilla [Manilkara zapota]

dinsdag 4 mei 2004, door wim

Manilkara zapota is een groenblijvende boom uit Mexico. Hij wordt veel gekweekt in India, Pakistan, de Filipijnen en Mexico. Hij wordt tot 30 m hoog, bij een diameter van anderhalve meter. Hij bloeit met kleine witte bloemetjes, die resulteren in ovale bessen. Elke bes heeft twee tot vijf op een boon lijkende zwarte zaden, met een haakje. Dat kan in je keel blijven haken als je ze inslikt. Het vruchtvlees is wit tot oker van kleur en de consistentie heeft wel iets weg van peer.

Naast de vruchten en het sap ervan, levert hij ook een witte latex die "chicle" genoemd wordt. Ook de vrucht bevat latex.

Het is familie van de doeren en de sapota. De smaak is zoet en een beetje mout-achtig en doet aan een gekaramelliseerde peer denken. Onrijpe vruchten bevatten veel saponine, wat een droog gevoel in de mond veroorzaakt.

Op kamertemperatuur laten rijpen tot ze zacht aanvoelen en dan in de koelkast bewaren. Uitlepelen, in fruitsla of tot saus pureren.

Synoniemen:
Manilkara achras, Achras zapota, Manilkara zapotilla

Andere namen:
Sapodilla, chicle (Engels), Sapotier, sapotillier (Frans), Breiapfelbaum, Kaugummibaum, Sapote, Sapodilla (Duits), Zapote, zapotillo, (Spaans)

Sapodilla is goedgekeurd voor voeding in de EU.

Dit artikel beantwoorden