Homepagina > Recepten > Voorgerechten > Saté Kambing

Saté Kambing

dinsdag 8 maart 2016, door wim

Volgens velen is Saté Kambing de koningin van de satés. Sappig geitenvlees mét het vet, geroosterd op een houtskool vuur.

Geitenvlees is niet makkelijk te krijgen. In Antwerpen is er één slager die het heeft en dat is in de overdekte marktplaats, gekend als "de Criée". Bij gebrek aan geit, kan het ook met lamsvlees. Ook Marokkaanse slagers hebben wel eens geitenvlees.

Er is een beetje werk aan, maar buiten het roosteren van de satés, kan en moet alles vooraf klaar gemaakt worden.

Saté Kambing

Ingrediënten


- 1 kg geitenvlees, in blokjes van één à twee cm gesneden.

Voor de marinade:

- 125 ml of 1 klein blikje kokos "room" (santen)
- 4 soeplepels koriander zaadjes, vers geroosterd en fijngemaakt in de vijzel
- 2 grote tenen look, fijn gehakt en fijngemaakt in de vijzel
- 2 sjalotten, fijn gehakt en fijngemaakt in de vijzel
- 1 rode chili, fijn gehakt en fijngemaakt in de vijzel
- 1 koffielepel gember poeder
- 6 soeplepels ketjap manis
- sap van 1 limoen
- 1 koffielepel zout
- 1 koffielepel zwarte peper

Voor de saus:

- 250 g ongezouten gepelde pinda’s of pindakaas, ongezoet.
- boter
- 1 rode ui, fijngehakt
- 1 rode chili, fijn gehakt en fijngemaakt in de vijzel
- 1 koffielepel trassi (garnalenpasta)
- 1 afgestreken koffielepel zout

Bereiding

- Maak eerst de marinade:
Maak alle kruiden fijn in de vijzel, voeg dan de ketjap en het limoensap toe en meng grondig. Marineer het vlees minstens een uur, langer is beter.

- Maak dan de saus:
Rooster de verbrijzelde pinda’s, voeg de ui en een beetje boter toe, laat even meestoven. Voeg dan de garnalenpasta, de kokosmelk en de chili toe en laat op een zeer laag vuur stoven tot het bijna een dikke puree is.

Als je pindakaas gebruikt, hoef je die natuurlijk niet te stoven, dan begin je gewoon met de ui en voegt na het aanstoven van de ui de pindakaas toe.

- Maak dan de satés:
Dep het vlees droog en prik het aan de stokjes. Grill de spiesjes over het houtskool vuur, draai nu en dan om en bestrijk ze met de marinade tijdens het bakken.

Serveer overgoten met de saus, of serveer die apart.

Dit artikel beantwoorden